Storing of een andere vraag? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 055 - 543 14 28

Project
Tembo Paper Straws Kampen

Nieuwe klimaatinstallatie zorgt voor optimaal productieproces bij Tembo Paper Straws

WKZ Totaalinstallateur realiseert duurzame koeling zonder het productieproces te verstoren. Fabrieksmachines produceren warmte. Veel warmte. En als de productieruimte niet goed gekoeld wordt kan het productieproces gevaar lopen. Dit overkwam Tembo Paper Straws (TPS) begin 2021. Door de warmte liep het productieproces van hun papieren rietjes enorme vertraging op. Gerben Stouwdam, managing director bij TPS: “Wij moesten toen snel op zoek naar een nieuwe klimaatinstallatie. Een installatie die voldoet aan onze wensen, het gebouw én aan alle voedselveilige kwaliteitseisen. WKZ Totaalinstallateur kwam met een passend voorstel én meer.”

 

Te warme productiehal legt productie stil

Vanaf 2021 zijn plastic rietjes niet meer toegestaan. Toen dit werd aangekondigd is Tembo, het moederbedrijf van TPS dat van origine een machinebouwer is, direct aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een machine die papieren rietjes produceert. Het oude magazijn werd omgetoverd tot productiefabriek. Gerben: “Door onze snelle groei werd het binnenklimaat al snel een probleem. De machines produceerden te veel warmte en had hierdoor directe impact op de productiviteit van de machines. Ons productieproces kwam stil te liggen. Er moest dus zo snel mogelijk een oplossing komen om de ruimte op een duurzame manier te koelen.” 

 

Duurzaam koelen per unit en machine

Cees van Dongen, directeur bij WKZ Totaalinstallateur: “De noodzaak voor een geschikte en snelle oplossing was groot. Naast de vraag om de productiehal van 40 bij 60 meter te koelen, moesten we ook rekening houden met de voedselkwaliteitseisen en het feit dat we de installatie niet op het dak kwijt konden. Wat een gebruikelijke plek is voor luchtbehandelingskasten. Maar in dit geval kon de constructie in combinatie met de zonnepanelen dat niet aan. Met al deze informatie zijn we aan de slag gegaan en hebben we een installatie geëngineerd van 8 kanaalunits van in totaal 200 kW. Deze zijn gekoppeld aan textiel inblaas kanalen. De kanaalunits zijn verdeeld over de hal om een goede verdeling van koeling te creëren. Bovendien kunnen we ze apart aansturen. Staat een machine in een deel van de productiehal uit? Dan hoeft de koelunit ook niet aan. Zo verspil je geen onnodig energie. Samen met TPS hebben we ook een mooie plek gevonden voor de luchtbehandelingskasten. Niet op het dak, maar op een plateau tussen twee hallen in.”

 

Werken op grote hoogte zonder een splinter te laten vallen

Dave Laseur was als monteur van WKZ Totaalinstallateur betrokken bij dit project. Dave: “Spannend was dit project zeker. Niet alleen doordat we op grote hoogte moesten werken, terwijl onder ons de productie gewoon doordraaide, maar er mocht ook geen stofje of splinter naar beneden vallen omdat je te maken hebt met strenge voedselkwaliteitseisen. Dus volledig ingepakt en bepakt met stofzuigers zijn we aan het werk gegaan. Daarnaast is één van de machines van TPS de enige papieren rietjesmachine in de hele wereld, dus er mocht echt niets fout gaan. Gelukkig was het project door mijn collega’s goed voorbereid en met een klein beetje creatief plannen hebben we de units binnen de afgesproken tijd kunnen ophangen.” En ook de Gerben is tevreden over het resultaat: “Onze productie is nu veel stabieler dan met het oude systeem. De impact van de stabiele temperatuur in de hal (en de luchtvochtigheid die we tegelijk hebben aangepast) zorgt ervoor dat de output is verhoogd en de kwaliteit is gestabiliseerd.”


Bijbehorende diensten

Klimaatbeheersing Ventilatie Warmtepompen Koudetechniek

Bekijk hieronder de foto's van dit project


Klik op de een afbeelding om deze te vergroten