Storing of een andere vraag? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 055 - 543 14 28

Project
Notariskantoor Perlot Apeldoorn

Het begin

Zorg voor verwarming en koeling van de begane grond op een zo duurzaam mogelijke manier, gegeven het monumentale karakter van ons pand. Met die vraag kwam notariskantoor Perlot terecht bij WKZ Totaalinstallateur in Apeldoorn. “Wij hebben al een lange relatie met het notariskantoor”, vertelt Serge Bernhart, verkoopadviseur van WKZ. “De ruimtes op de begane grond werden gekoeld met decennia oude airconditioning van Daikin. Verwarming gebeurde volledig via de cv-installatie. De nieuwe installatie moest ook het gasverbruik fors terugdringen. In totaal betrof het twee vergaderruimtes, een kantoorruimte en een wachtruimte.”

De uitdaging

“Naast het terugdringen van het gasverbruik, wilde de opdrachtgever ook dat er geen binnendelen zichtbaar zouden zijn”, vervolgt Bernhart. “Het gaat om een historisch gebouw uit eind negentiende eeuw met karakteristieke ruimtes. In totaal betrof het drie vergaderruimtes en één wachtruimte.”

De oplossing

Bernhart: “De benedenverdieping hebben we voorzien van een Daikin Multizone Kit. Die airconditioning waterpompinstallatie geeft je alle flexibiliteit. Met één binnenunit verwarm of koel je verschillende ruimtes. Wervelroosters blazen de geconditioneerde lucht in de ruimte. De regeling bestaat uit één hoofd thermostaat die bepaalt of er gekoeld of verwarmd wordt én vier ruimtethermostaten. De retourlucht verloopt via de wervelroosters.”

De roosters zijn niet zichtbaar. “Er zit een zwevend plafond in dat net iets doorloopt. De roosters zitten aan de zijkant van het verlaagd plafond en hebben we helemaal aan het zicht onttrokken.”

Waarom Daikin?

Bernhart: “Ik werk al 29 jaar met het merk. Ik ben een echte Daikin fan. Het zijn gewoon hele goede producten.”

Duurzaamheid

“In zo’n fraai monument kun je maximaal isoleren, het zal altijd warmte naar buiten lekken. Van het gas afhalen is onmogelijk”, weet Bernhart. “Er zal in de ruimtes altijd een radiator moeten zijn om de koudeval van de ramen op te vangen. Toch hebben we een mooie duurzaamheidsslag gemaakt. Niet alleen omdat de Multizone Kit een energiezuinige installatie is met een hoog rendement. Ook omdat we de radiatoren vervangen hebben voor kleinere exemplaren. We hebben per ruimte de capaciteit van de radiatoren verminderd met de capaciteit van de Multizone Kit. Daarmee daalt het gasverbruik aanzienlijk als de radiatoren aan staan om de koudeval van de ramen te verhinderen.”

Het resultaat

Bernhart: “Het is een mooi project. De opdrachtgever wilde verduurzamen en moderniseren. En minder gas verbruiken. De heer Perlot heeft gekregen wat de wens was, zonder dat we het karakter van het pand hebben aangetast!”

Bekijk hieronder de foto's van dit project


Klik op de een afbeelding om deze te vergroten