Storing of een andere vraag? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 055 - 543 14 28

Project
NofaLab Schiedam

Koel-, lucht- en elektrotechniek bij Nofalab Laboratorium in Schiedam

NofaLab maakt onderdeel uit van Cotecna Group. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het testen en inspecteren van eetbare oliën, vetten, noten, kruiden en andere voedingsmiddelen en diervoeders. Het laboratorium bedient klanten uit de hele wereld.

Tijdens het voorjaar van 2020 is er in het laboratorium van NofaLab een brand ontstaan. Het begon als een klein brandje in een zuurkast, maar dit kleine brandje ontwikkelde zich al snel tot een grote brand. Nadat de brand door de brandweer was geblust leek van buiten de schade mee te vallen, maar binnen in het gebouw was, door al het roet, de schade groots. Nofalab moest van nul af aan beginnen met de wederopbouw!

WKZ Totaalinstallateur mocht de koel-, lucht- & elektrotechniek voor zijn rekening nemen én heeft tijdens de bouw ook de coördinatie gedaan voor alle aannemers! Een grote klus die Ralph Vierwind, manager projecten bij WKZ, en ras-Rotterdammer Koos Meijer, manager sampling bij Nofalab, met veel plezier samen hebben uitgevoerd. Ralph en Koos kennen elkaar al van een eerdere samenwerking. Dat project was goed verlopen waardoor Koos, niet alleen met Ralph maar ook, met de gehele oude ploeg weer wilde samenwerken. ‘’We maakten gebruik van dezelfde aannemer en dezelfde elektricien (HOS Elektrotechniek). De aannemer nam zelfs dezelfde onderaannemers mee!’’ vertelt Koos.

Nadat de tekeningen van het pand, via Labs31, waren ontvangen, heeft WKZ op een innovatieve manier de installatie erin getekend. Alle techniek zit in de gangen, de wanden en in het plafond, zo zit er bijna niets in het lab zelf. Ralph: “We wilden het zo opbouwen dat iedereen erbij kan wanneer nodig. Bovenin zitten de kanalen waar je nooit meer bij hoeft en daaronder hangen alle installaties. Deze techniekzones zijn voor dit project perfect.”

 

KOELTECHNIEK

WKZ heeft vijf warmtepompsystemen, van 250 kW, geleverd en gemonteerd voor de luchtbehandelingskasten bij Nofalab. Deze warmtepompsystemen zijn van het merk Mitsubishi. De warmtepompsystemen werken samen met een Remeha cascadesysteem. Er is hierdoor een groot hybride systeem gerealiseerd! De warmtepompen kunnen namelijk niet alleen verwarmen, maar ook koelen waar nodig. Daarnaast is er een aanvullend koeling systeem voor de kantoren geïnstalleerd, deze zijn ook van het merk Mitsubishi.

 

LUCHTTECHNIEK

Bij Nofalab is er een centrale luchtbehandelingskast van 42.000 m3/h. geïnstalleerd. Deze luchtbehandelingskast zorgt ervoor dat er geconditioneerde lucht in de laboratoria en kantoren word gebracht. De afzuiging gebeurd decentraal, door middel van zuurkasten en puntafzuigingen.

Samen met Loodgietersbedrijf M.S. Douw heeft WKZ ook een demiwatersysteem aangelegd. Hierdoor heeft Nofalab proceswater, water zonder mineralen. In de waterleiding hebben we een hydrofoor geplaatst om overal voldoende waterdruk te hebben.

 

ELEKTROTECHNIEK

Onze E-tak, WVM Elektrotechniek, heeft ook een aantal werkzaamheden mogen uitvoeren bij dit project, voor de Heating Ventilation AirConditioning. WVM heeft namelijk een installatiekast geleverd t.b.v. de werktuigbouwkundige installaties. Vanaf deze kast worden, de door WKZ, aangebrachte installaties gevoed. Ook heeft WVM de bekabeling vanaf deze installatiekast naar de diverse componenten/gebruikers van WKZ aangebracht.

Daarnaast heeft WVM samen met HOS Elektrotechniek de oude hoofdverdeler (400Amp) vervangen door een nieuwe hoofdverdeler (630Amp). En WVM heeft nieuwe voedingskabels vanaf de installatiekasten aangebracht naar de, nog te plaatsen, trafo (compact station). Deze word dit jaar nog geplaatst en door WVM aangesloten, zodat Nofalab voldoende vermogen beschikbaar heeft voor het uitvoeren van haar werkzaamheden.

 

WKZ Totaalinstallateur benadrukt de fijne samenwerkingen tijdens dit project:

Romano Groothuizen (Groothuizen Afbouwsystemen B.V.), Paul Valster (Lastotaal appendages), Michael Bax (MOH B.V. medische gassen), Frits Jeijsman (S+B Groep lab inrichting), Marco Douw (Loodgietersbedrijf M.S. Douw), Willem van der Wulp (P&G Hooghwerff aannemer), René van Maanen (WVM Elektrotechniek), Hossain (HOS Elektrotechniek), Walter van Beek (Complex beveiliging en Labs 31 Ingenieursbureau

 


Bijbehorende diensten

Klimaatbeheersing Luchtbehandeling Elektrotechniek

Bekijk hieronder de foto's van dit project


Klik op de een afbeelding om deze te vergroten