Storing of een andere vraag? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 055 - 543 14 28

Project
Huis van Innovatie Garderen

Systemen die allemaal samenwerken voor Het Huis van Innovatie‚Äč. “Je weet vooraf nooit hoe een project gaat lopen, dat laat dit project wel zien”, zegt Robert Slijkhuis enthousiast. Als verkoopadviseur bij WKZ Totaalinstallateur kreeg hij de vraag om ventilatie aan te leggen in een oud hotel in Garderen. “Het voormalige hotel werd omgebouwd tot ‘Het Huis van Innovatie; een broedplek voor creatieve ICT’ers. Toen de aanvraag binnenkwam vroeg ik me meteen af waarom de opdrachtgever allemaal losse systemen wilde. Met de techniek van tegenwoordig is dat helemaal niet meer nodig!”

Aan de slag met een verrassend voorstel

“Een eis van de opdrachtgever was dat het karakter van het gebouw zoveel mogelijk intact moest blijven. We moesten de hele installatie wegwerken, onder andere omdat er geen ruimte was voor een systeemplafond. Daarnaast moet het project voldoen aan de eisen van deze tijd. Het gebouw moet bovendien geschikt zijn voor kleine en grote groepen gebruikers, met een combinatie van licht, ruimte en comfort. Al met al behoorlijk wat eisen, waar wij in ons voorstel mee aan de slag gingen.”

Eén systeem waarin onderdelen met elkaar communiceren

“Onze kritische vragen maakte de Wentzel Group nieuwsgierig”, vertelt Robert. “Ze gaven ons de kans om een plan voor een totaalaanpak te maken. Samen met Daikin hebben we gezocht naar een manier om alle systemen te integreren. Het resultaat? Een gecombineerd systeem waarin verschillende onderdelen met elkaar communiceren. Ventilatie, tapwater, koeling en verwarming werken samen om optimaal gebruik te maken van warmte en kou binnen en buiten het gebouw. Ook voor de eisen rondom zichtbaarheid vonden we een oplossing. Binnen werkten we met naked vloermodellen en satelliet units. Aan de buitenkant zijn de buitendelen zo gepositioneerd dat ze niet zichtbaar zijn.”

Alles beheren met de Intelligent Touch Manager

Robert: “We hebben verschillende fabrikanten met elkaar vergeleken. Daikin kwam als beste uit de bus. Ze beschikken over alle kennis en producten die nodig zijn voor een gecombineerd systeem. We hebben meerdere installaties gecombineerd, die allemaal zijn aangesloten op het gebouwbeheersysteem met Intelligent Touch Manager. Het VRV IV Heat Recovery Systeem speelt een centrale rol omdat het gelijktijdig kan koelen en verwarmen.”

Verwarmen met behulp van een warmtepomp

“Het heeft geen nut om een laagtemperatuur-vloerverwarmingssysteem en naregeling met lucht/lucht-systemen aan te leggen in een slecht geïsoleerd gebouw. Daarom is er goed gekeken naar de schil van het gebouw en is de isolatie aangepast om het pand geschikt te maken voor warmtepomp techniek. Het helpt daarnaast om je te verdiepen in de mogelijkheden die de Energie-Investeringsaftrek biedt”, legt Robert uit. “Dit is eigenlijk een subsidie. Als je in een project alles nieuw moet aanleggen, maakt deze regeling het interessant om dat zo duurzaam mogelijk te doen.”

Toekomstgericht 

Garderen is een creatieve hotspot rijker. De uitstraling van het pand in de bosrijke omgeving is bewaard gebleven, maar onder de motorkap is Het Huis van Innovatie net zo toekomstgericht als eigenaar Wentzel Group. WKZ en Daikin zijn trots op het gasloze resultaat. 

Bekijk hieronder de foto's van dit project


Klik op de een afbeelding om deze te vergroten