Storing of een andere vraag? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 055 - 543 14 28

Project
Gym-Fysio Apeldoorn

Van oude boerderijstal naar duurzame en moderne gym midden in het Mheenpark

WKZ Totaalinstallateur realiseert energiezuinige klimaatinstallatie bij Gym-Fysio

Werken aan een gezonde leefstijl en je conditie verbeteren in een ontspannen en groene omgeving. Dat kan bij Gym-Fysio, de nieuwe sportschool en fysiopraktijk midden in het Mheenpark. Eigenaren Iris en Mark Klaarenbeek verlieten de stad Utrecht om in Apeldoorn, midden in het groen, een boerenschuur om te toveren tot moderne gym. Mark: “Letterlijk alles moest gebeuren. Alleen de vier buitenmuren zijn blijven staan. Maar dat gaf ons de mogelijkheid om alles zo duurzaam mogelijk aan te pakken.” WKZ Totaalinstallateur had de mooie taak om de luchtbehandeling en klimaatbeheersing op een zo energiezuinige manier te realiseren.

 

Een uitgewoond pand energiezuinig maken

Mark: “Toen we deze unieke locatie bezochten waren we gelijk verkocht. Het was een leegstaand, uitgewoond pand waar jarenlang zwijntjes buiten hebben gelopen. Toch zijn Iris en ik samen het avontuur aangegaan. Onze wens was om een moderne gym te realiseren in een duurzaam en energiezuinig gebouw. Met een uitgedacht plan zijn we de juiste partners gaan zoeken. Ik heb zelf een bouwkundige achtergrond en vind het leuk om aan mijn eigen gebouw te werken, maar mijn kennis over binnenklimaatinstallaties gaat niet heel ver. Daarom heb ik een onafhankelijk adviseur op dat gebied ingeschakeld die precies heeft uitgerekend hoe we het gebouw konden verwarmen. Hij keek naar de capaciteit van de isolatie, hoe groot de koellast moest zijn en hoeveel we bij moesten verwarmen. Met dat advies zijn we naar WKZ Totaalinstallateur gegaan.”

 

Concreet plan en beschuit met muisjes

Het installatie advies van de onafhankelijk adviseur komt bij Alex Mulder terecht, Verkoopadviseur bij WKZ Totaalinstallateur. Alex: “We hebben het warmteverlies en de transmissie berekeningen goed bestudeerd en samen met de engineersafdeling gekeken of we hieraan konden voldoen. En dat kon! Met een concreet plan ben ik naar Mark en Iris gegaan. Dat eerste gesprek weet ik nog goed. Dat kwam niet alleen door Mark’s gedrevenheid, denkwijze en kennis van energiezuinige oplossingen. Ze waren net ouders geworden dus ik werd hartelijk ontvangen met beschuit met muisjes!”

 

Gratis energie uit de buitenlucht

Om de ruimte van Gym-Fysio te verwarmen is gekozen voor vloerverwarming en airco-units in combinatie met een spiraalverwarmer die boven in de nok van de ruimte hangt. Middels ventilatie wordt de opgestegen warme lucht verdeeld door de ruimte. De vloerverwarming en de airco-units worden aangestuurd door twee van de drie luchtwarmtepompen. Alex: “We hebben voor deze warmtepompen gekozen omdat ze 75% van hun energieverbruik uit de buitenlucht halen om vervolgens de vloerverwarming op temperatuur te krijgen. Buitenlucht is natuurlijk gratis! Dat scheelt enorm veel energie en kosten in vergelijking met een reguliere cv-installatie.” Mark voegt daaraan toe: “En de overige 25% van de energie die de warmtepompen gebruiken halen we uit de zonnepanelen die op ons dak liggen. Hierdoor is de gym helemaal gasloos, precies zoals we wilden.’

 

Ruimte verwarmen door te sporten

De spiraalverwarming is aan de installatie toegevoegd, zodat als het echt nodig is snel bijverwarmd kan worden. Mark: “Deze combinatie was ook voor WKZ vrij nieuw, maar ze waren zeker niet bang om er helemaal in te duiken en het voor ons uit te zoeken. Tot nu toe hebben we de spiraalverwarming niet gebruikt. Buiten was het nog niet heel koud en we merken dat sporten ook veel warmte oplevert. Dus dat scheelt weer!” De derde warmtepomp is voor het warme tapwater. Alex: “Naast de klimaatinstallatie hebben we ook het loodgieterswerk opgepakt en alle ruimtes voorzien van warm tap- en douche water.”

 

Werken aan een gezamenlijk doel: een gezonde wereld

Ondanks de bloeiende start waren er tijdens het proces wel een paar hobbels te nemen. Mark: “Ik ben echt heel tevreden over het resultaat. Dat we zelfs minder verwarming gebruiken dan we van tevoren hadden bedacht is mooi meegenomen in het energieverbruik. Om tot dat resultaat te komen hadden we wel een paar uitdagingen die we samen moesten overwinnen. Communicatie is ontzettend belangrijk tijdens zo’n traject en door personeelswisselingen werd het even spannend. Maar gelukkig hebben we dat gezamenlijk goed op kunnen lossen. Vooral de kennis en het diepgaande onderzoek naar unieke duurzame installatiecombinaties, hebben we enorm gewaardeerd. Hierdoor kunnen wij met onze gym een duurzame bijdrage leveren aan een gezonde wereld voor onze kleine kinderen.”


Bijbehorende diensten

Luchtbehandeling Klimaatbeheersing Warmtepompen Ventilatie

Bekijk hieronder de foto's van dit project


Klik op de een afbeelding om deze te vergroten

WKZ Installatietechniek Apeldoorn


Apeldoorn

Tweelingenlaan 154
7324 AT Apeldoorn
T: 055 - 543 14 28
[email protected]


Amsterdam

Hoogoorddreef 77
1101 BB Amsterdam
T: 020 692 26 61
[email protected]