Storing of een andere vraag? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 055 - 543 14 28

Project
Gezondheidscentrum Wezep

Koeling, verwarming en ventilatie op maat​. Aan de Verlengde Meidoornstraat in Wezep is een splinternieuw, duurzaam Gezondheidscentrum gebouwd. Opdrachtgever Arts en Zorg is een organisatie die door heel Nederland panden faciliteert voor medische en paramedische praktijken van bijvoorbeeld huisartsen en fysiotherapeuten. Als gezondheid het doel is, moet er ook een duurzaam pand komen. Het Gezondheidscentrum in Wezep bestaat uit twee lagen en beschikt onder meer over diverse spreek- en behandelkamers. Het pand is volledig gasloos, alles wordt geregeld met elektriciteit en met ultramoderne luchtbehandeling. Het dak is gevuld met zonnepanelen en luchtbehandelingskasten waarmee alles gekoeld en verwarmd wordt.

Ingenieus warmtepompsysteem

Tijdens dit project heeft WKZ Totaalinstallateur, die verantwoordelijk was voor de W-installaties, samengewerkt met onder andere aannemer Van de Kolk Bouw en Van den Brink Elektro (voor de E-installaties). Voor WKZ de taak om een installatie te ontwerpen die het pand op een duurzame manier verwarmd, koelt en ventileert. Wij hebben gekozen voor een ingenieus warmtepompsysteem compleet met luchtbehandelingskasten.

Gasloze installaties

WKZ is momenteel veel bezig met gasloze installaties. Cees van Dongen, directeur van WKZ Totaalinstallateur: “Wij ontwerpen en installeren systemen die in gebruik uitermate efficiënt en daardoor energiezuinig zijn. Prettig voor de klant en het draagt bij aan een gezond klimaat. In Wezep was oorspronkelijk het idee om te gaan verwarmen met cv-ketels. Gelukkig hebben we dit in gezamenlijk overleg kunnen ombuigen naar een warmtepomptechniek gebaseerd systeem. Het warmtepompsysteem heeft drie leidingen. Dit noemen we ook wel het driepijpssysteem. Dit betekent dat de warmte die aan een ruimte op de eerste verdieping wordt onttrokken, via het systeem getransporteerd kan worden naar de begane grond. De koudere lucht van de begane grond kan dan weer naar de eerste verdieping getransporteerd worden. Dit geeft rendementen van ruim 400%.”

Op afstand benaderbaar systeem

Het systeem wordt centraal beheerd via een controller die ook online benaderbaar is. De mensen die het gebouw gebruiken, kiezen zelf – per ruimte of verdieping – of ze willen koelen of verwarmen. Cees: “Bijkomend voordeel is dat alle mogelijke storingen direct naar ons worden doorgeseind, zodat onze monteur meteen op weg kan om het probleem te verhelpen, mét de juiste onderdelen in zijn tas. Dat levert extra besparing op.”


Bijbehorende diensten

Ventilatie Airconditioning Klimaatbeheersing Luchtbehandeling

Bekijk hieronder de foto's van dit project


Klik op de een afbeelding om deze te vergroten