Storing of een andere vraag? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 055 - 543 14 28

Project
Gezondheidscentrum Schuytgraaf Arnhem

Een gezondheidscentrum waar verschillende soorten zorg samenkomen. Een voorwaarde tijdens de bouw van het pand was het gebruik van duurzame oplossingen. Daarnaast was de wens van de opdrachtgever een installatie met een hoog rendement en lage energiekosten.

Bezuinigen op verwarming

In de wijk Schuytgraaf wordt gebruik gemaakt van stadsverwarming. Cees van Dongen, directeur van WKZ Totaalinstallateur: “Stadsverwarming is een duurzame manier van de wijk verwarmen. Echter, nadat ik een berekening had gedaan, kwam ik tot de conclusie dat de kosten voor de gebruiker even duur zijn als bij verwarming via een cv-ketel.  Aan ons dus de taak om een installatie ontwerp te maken dat afwijkt van de traditionele aanvraag van warmte en koeling met behulp van splitmodellen.” Het Gezondheidscentrum heeft in plaats daarvan een duurzame variant gekregen. Cees: “Voor de opdrachtgever scheelde dat bijna €9.000 per jaar.”

Hoog rendement met nieuwe warmtepomp

WKZ heeft gekozen om dit pand te voorzien van een lucht-lucht warmtepomp, een VRV Heat Recovery (3 pijps), in combinatie met een Biddle luchtgordijn. Dit systeem maakt het mogelijk om warmte lucht te hergebruiken. Cees: “Stel de bovenverdieping wordt gekoeld, dan wordt warme lucht uit deze ruimtes onttrokken. Vervolgens wordt deze lucht gebruikt om het luchtgordijn en andere ruimtes te voorzien van warmte. Het rendement van dit systeem is dus heel hoog.” Naast de warmtepomp heeft WKZ ook een ventilatiesysteem ontworpen en gemonteerd bij Gezondheidscentrum Schuytgraaf. Een duurzame installatie die het pand continue voorziet van frisse en verse lucht. Ook de luchtvochtigheid wordt per ruimte op het juiste niveau gehouden.

Temperatuur regelen met de iTouchManager

Naast het hoge rendement is de opdrachtgever heel blij met het lage energieverbruik en dat de temperatuur per ruimte regelen is. De hele installatie wordt aangestuurd door een iTouchManager, waardoor het gebruik heel eenvoudig is. Medewerkers kunnen via het systeem het binnenklimaat per ruimte regelen. Cees: “De iTouchManager werkt via het internet en is vanaf ons kantoor ook in te zien. Alle mogelijke storingen worden direct naar ons doorgeseind, zodat wij ze snel van dienst kunnen zijn wanneer nodig.”


Bijbehorende diensten

Klimaatbeheersing Luchtbehandeling Warmtepompen

Bekijk hieronder de foto's van dit project


Klik op de een afbeelding om deze te vergroten

WKZ Installatietechniek Apeldoorn


Apeldoorn

Tweelingenlaan 154
7324 AT Apeldoorn
T: 055 - 543 14 28
[email protected]


Amsterdam

Hoogoorddreef 77
1101 BB Amsterdam
T: 020 692 26 61
[email protected]