Storing of een andere vraag? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 055 - 543 14 28

Project
Fysio Donders Arnhem en Velp

Duurzame zorg bij Fysio Donders in Arnhem én Velp

Fysio Donders is al meer dan 40 jaar een begrip in Arnhem, Velp en omstreken. Ze zijn expert op het gebied van fysiotherapie, manuele therapie, triggerpoint therapie, dry needling, sportblessures en nog veel meer. Zowel in Arnhem als in Velp zit fysio Donders gelegen in een monumentaal pand. Prachtig om te zien, maar beide panden waren niet duurzaam.

Jurian, eigenaar van Fysio Donders, begint het verhaal met: ‘’Grote dank en onze complimenten aan de twee monteurs die aan het werk waren bij Fysio Donders in Velp. Tijdens het project werd er namelijk veel geschakeld, maar ze dachten tijdens het proces echt (met ons) mee om de installaties netjes en technisch weg te werken. Ook de mannen op kantoor namen de tijd voor ons en er waren van te voren goede afspraken gemaakt. Wij zijn erg tevreden met de installaties en de samenwerking!’’

 

Twee locaties

Villa Daalhuizen Velp
Al meer dan 100 jaar geleden werd er aan de Arnhemsestraatweg in Velp een huis gebouwd. Vanaf 2018 heeft Fysio Donders zich hier gevestigd. De buitenkant is in oude glorie hersteld en de binnenkant is helemaal opgeknapt, deze verbouwing heeft 1,5 jaar geduurd. De oude villa heeft ook een redelijk nieuwe achterbouw. De moderne achterbouw heeft een trap die van de oefenzaal tot aan de behandelkamers rondom verbind. Het pand staat aan de rand van het park Daalhuizen, waarnaar de is praktijk vernoemd.

Villa Voorzorg Arnhem
Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw werd langs de Velperweg in Arnhem een groeiend aantal luxueuze woonhuizen en villa’s gebouwd. Dit pand is een Jugendstilhuis met chaletkarakter dat dateert uit 1910 en is ontworpen door de bekende architect Willem Diehl. De tegeltableaus zijn ontworpen door de vermaarde aardewerkfabriek ‘De Porceleijne Flesch’ uit Delft. Dit pand stond in Arnhem jarenlang bekend als het ‘Voorzorg-gebouw’. Ziekenfondsverzekeringmaatschappij ‘De Voorzorg’ hield hier jarenlang kantoor. Daarna waren er nog wat andere diverse kantoren gevestigd zoals een advocaten kantoor en een ICT bedrijf. De monumentale villa is in oorspronkelijke glorie hersteld. De achterbouw en het interieur, dat uit latere tijd stamt, zijn volledig gerenoveerd. Sinds september 2013 werkt Fysio Donders vanuit dit gebouw.

Jurian: ‘’Wij willen goede zorg leveren aan patiënten. Maar daarnaast willen wij ook duurzaamheid aanbieden, en dat moest verbeterd worden. We verbruikten erg veel gas. De behandelkamers moeten 21 graden zijn en de oefen-/sportzalen moeten juist wat kouder zijn. De energiebehoeften in de winter en in de zomer verschillen daarnaast ook nog heel erg.’’

Onze kanjers zijn begonnen met het VRV systeem op de locatie in Arnhem. Afgelopen weken is het VRV systeem ook op de locatie in Velp geïnstalleerd. Het comfort op beide locaties is nu veel beter. In de zomer was het er lekker koel en met de winter op komst kunnen ze ook dan de gewenste temperatuur ervaren. Niet alleen voor de patiënten maar ook voor de medewerkers is het een fijne omgeving om te zijn, zowel locatie als klimaat.

 

Gebouwmanagementsysteem

De uitdaging is dat niet alle ruimtes (constant) bezet zijn bij de fysiopraktijk. Dit wisselt constant. Daarom komt er een dynamisch proces in beide panden. Middels bewegingssensoren in de airco’s zijn we in staat om de energie te besparen. Wanneer er wordt geconstateerd dat er al langere tijd niemand in de ruimte is geweest, wordt de airco in energiebesparingsstand gezet. Dit systeem kan ook vanaf afstand bestuurd worden, om zo bijvoorbeeld van te voren een ruimte op de gewenste temperatuur te krijgen. Of tijdens een energie-overschot deze op te slaan als warmte of koude in het gebouw. Hierdoor hoeft het tijdens de duurdere periode niet opnieuw te worden ingekocht en bespaard het dus geld!

Het gebouwmanagementsysteem is in beide panden gemonteerd op een centraal punt. Zo hebben de medewerkers een goed overzicht, tijdens aankomst en vertrek, wat de status is van het systeem. Ook kunnen alle airco’s beheerd worden vanuit deze positie. Daar dat het gebouwmanagementsysteem op het internet is aangesloten, is deze zelfde functionaliteit mogelijk op afstand.

 

Van energielabel G naar energielabel A en A+

In Arnhem is Villa Voorzorg van energielabel G naar energielabel A gegaan en in Velp is Villa Daalhuizen zelfs naar energielabel A+ gegaan! Fysio Donders heeft naast onze installaties nog meer actie ondernomen op het gebied van duurzaamheid. Zo heeft het personeel elektrische auto’s en/of elektrische fietsen ter beschikking. En hebben de panden een groen dak met zonnepanelen.

 

Bekijk hieronder de foto's van dit project


Klik op de een afbeelding om deze te vergroten