Storing of een andere vraag? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 055 - 543 14 28

Project
ElaadNL Arnhem

Het begin

ElaadNL kwam bij WKZ Totaalinstallateur met het verzoek om mee te denken voor een verhuizing van de organisatie. Meedenken in de zin van het leveren en monteren van klimaatsystemen voor ruimtes, testruimtes én het bedenken van een systeem welke energie uitwisselt. Het systeem welke energie uitwisselt moest zichtbaar worden gemaakt in een intern nagebootst huisje, het HEMS-huis.

De uitdaging

WKZ moest rekening houden met de eisen van de eigenaar van het terrein. Dit ging met name over de zichtbaarheid van de systemen, zowel binnen als buiten.

De oplossing

Voor de koeling van zowel de server- als Chroma ruimte is er een airconditioning-installatie geïnstalleerd. Beide installaties zijn uitgevoerd als een Single-splitsysteem met een wandmodel type. Beide buitendelen zijn op trilling dempende funderingsbalken op het dak geplaatst en is door middel van een koelleiding-set op het binnendeel aangesloten.

WKZ legt uit: ”Voor het koelen en verwarmen van de werkplekken, bestaande uit een testlab, ontwikkelingslab en twee overlegruimtes, is er een airconditioning-installatie geïnstalleerd. De twee overlegruimtes worden geconditioneerd door middel van twee kanaalmodellen, uitgevoerd als Multi-splitsysteem. Bij dit systeem worden er twee binnendelen op één buitendeel aangesloten. Het testlab en het ontwikkelingslab worden ieder geconditioneerd door een kanaalmodel, uitgevoerd als Single-splitsysteem. De kanaalmodellen zijn hoog aan het plafond gemonteerd en voorzien van een textiele luchtverdeelslang, welke ervoor zorgt dat de geconditioneerde lucht gelijkmatig de ruimte ingeblazen wordt. De buitendelen zijn op trilling dempende funderingsbalken op het dak geplaatst en zijn door middel van koelleidingsets op de binnendelen aangesloten.”

Voor het koelen en verwarmen van het HEMS-huis is er een water/water warmtepomp geïnstalleerd. Het HEMS-huis wordt geconditioneerd door middel van twee buffervaten met elk een inhoud van 120L, welke zijn gekoppeld aan het/een binnendeel. Dit binnendeel is vervolgens aangesloten op het bijbehorende buitendeel. Het systeem is aangesloten op een DCOM Modbus-interface, welke door de klant zelf aan te sturen is. Het HEMS-huis is ook voorzien van drie stuks FWXV vloermodel fancoilunits, welke voor kou en warmte zorgen.

WKZ heeft twee WTW units, met een capaciteit van 800m³/h en van 650m³/h, geleverd en gemonteerd. Deze capaciteit is voldoende voor de twee overlegruimtes, test- en ontwikkelingslab, met daarbij de opgegeven bezettingsgraad. De units zijn geplaatst boven het HEMS-huis en boven de spreekkamers. Vervolgens zijn de units aangesloten op een nieuw gemaakt kanalenstelsel. Dit kanalenstelsel is gemaakt van spiralo kanalen. De inblaas wordt gedaan op de aanzuigzijde van de airconditioninginstallatie, zodat deze de lucht kan na-conditioneren én de ruimte in kan blazen. De lucht wordt retour gehaald door middel van afzuigventielen. Voor het aanzuigen en afblazen zijn er twee dak doorvoeren aangeleverd, waarop de unit middels de benodigde kanalen is aangesloten.

Waarom Daikin?

WKZ: ”Om de energiehuishouding te optimaliseren moet deze extern worden aangestuurd, wat met de Daikin producten uitstekend kan! Zo kan bijvoorbeeld bij het overschot van de opbrengst van de zonnepanelen de energie worden ingezet om de warmtepomp aan te sturen. Ook al is er geen vraag op dat moment, maar wel wetende dat deze zal komen. Dus daarom wordt hier op voorgesorteerd door alvast te koelen en te verwarmen. De energiestromen blijven hierdoor zo lang mogelijk in het pand, hiermee wordt het energienetwerk niet belast!”

Duurzaamheid

Middels een intelligente regeling worden de energiestromen nu duurzamer ingezet door, in plaats van de warmte die binnen onttrokken wordt en af zou worden gegeven aan de buitenlucht, nu op te slaan in een warmwaterbuffer zodat deze opnieuw intern ingezet kan worden. Andersom kan dit ook om te kunnen koelen.

Het resultaat

Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL onderzoekt en test de mogelijkheden voor Smart Charging: elektrische voertuigen slim en duurzaam opladen. Een duurzaam bedrijf wat door de installaties van WKZ nu ook duurzaam op locatie is.

 

Bekijk hieronder de foto's van dit project


Klik op de een afbeelding om deze te vergroten