Storing of een andere vraag? Wij zijn 24/7 bereikbaar op 055 - 543 14 28

Project
Disseldorp

Een particulier is bezig met het bouwen van een nieuw huis, maar als het gaat om ventilatie, verwarming en klimaatbeheersing zijn er zoveel mogelijkheden. Kreten vanuit de markt zoals warmtepomp, bodemwisselaar, WTW ventilatie hadden ze wel eens gehoord, maar wat het precies inhoud is hen niet bekend. 

Energiezuiging en gasloos

De bestaande woning was voorzien van een ventilatie box (alleen afzuiging), een cv ketel en vloerverwarming op de begane grond en eerste verdieping. In de slaapkamers en badkamer hingen radiatoren. In de nieuwe woning moest een energiezuinige installatie komen. Er mag geen gebruik worden gemaakt van gas, de gehele woning moet voorzien worden van vloerverwarming en er moet een WTW balans ventilatie komen. De laatste wens was voldoende tapwater voor de regendouches die in de badkamer komen. 

Van wens naar installatie

De klant heeft zijn wensen aan WKZ Totaalinstallatuer verteld. In begrijpelijke, niet-technische taal hebben wij uitgelegd welke mogelijkheden er zijn. Samen zijn we uitgekomen op een totale klimaatinstallatie. In overleg met de architect, de aannemer en de klant hebben we gekozen voor een installatie met een lucht-water warmtepomp van het merk Daikin. Deze installatie bestaat uit een buffervat dat verwarmt wordt door de warmtepomp en/of de zon. Via 4 zonnecollectoren wordt de buffer in het buffervat opgewarmd indien er temperatuurverschil is ten opzichte van de collectoren boven op het dak. Als dit het geval is gaat de warmtepomp uit en zal het huis en tapwater verwarmd worden door de zon. In het buffervat is een tapspiraal. Hier gaat koud water doorheen dat opgewarmd wordt voor bijvoorbeeld douches, wastafels en de keuken. Om legionella in de waterleidingen te voorkomen is er een speciaal legionella programma. Dit programma stuurt een elektrisch element aan en verwarmt eens per week het vat naar 63 graden. Als afgiftesysteem is vloerverwarming en -koeling aangelegd met zoveel mogelijk oppervlak. Zo kan het huis verwarmt worden bij lage termperaturen en gekoeld als de temperatuur boven het dauwpunt is.

Ventilatie en WTW

WKZ heeft in deze woning nog een extra energiezuinige oplossing bedacht. We hebben de toevoer van de ventilatie vanuit de WTW installatie via de vloer laten komen. Via een handig systeem wordt de verse lucht door de vloerverwarming verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer, zodat er altijd een behaaglijk klimaat ontstaat.  

De lucht van de WTW Luchtbehandeling loopt via 25 meter lange buizen door de tuin richting de condensor(buitendeel) van de warmtepomp. Hierdoor wordt er nog meer energie bespaard doordat de grond in de winter warmer is dan de buitenlucht. In de zomer werkt dat precies andersom, dan is de grond koeler dan de buitenlucht. Doordat deze buizen dus in de grond lopen wordt de lucht reeds voorverwarmd (in de winter) of gekoeld (in de zomer). Daarnaast wordt de lucht van de WTW ook voor de condensor uitgeblazen zodat dit  nog eens extra rendement oplevert.

Verzekerd van een lange levensduur van de installaties 

De bewoners van dit nieuwe huis zijn klaar voor de toekomst. Niet alleen hebben zij een energiezuinige installatie, maar is er ook gewerkt met hoogstaande kwalitatieve merken zodat ze verzekerd zijn van een lange levensduur. Met de onderhoudsservice van WKZ is de kwaliteit van de installatie jarenlang gewaarborgd. De merken die gebruikt zijn: 

  • Daikin: Warmtepomp lucht water inclusief Zonnecollectoren
  • Auerhaan: WTW ventilatie kast
  • TECE: vloerverwarming met zoneregeling compleet waterzijdig ingeregeld
  • Trixcomfort: ventilatievloersysteem compleet ingeregeld zodat er in elke ruimte voldoende verse lucht gerealiseerd kan worden

Bijbehorende diensten

Luchtbehandeling Warmtepompen

Bekijk hieronder de foto's van dit project


Klik op de een afbeelding om deze te vergroten